Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

(Once upon a time...) 5 December 1901 : Walt Disney is hij geboren

december 05, 2021 378
Stel je een wereld voor zonder Mickey, zonder Minnie, zonder Donald. Een wereld zonder de animatie meesterwerken van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Pinokkio, Fantasia, Bambi, Peter Pan of 101 Dalmatiërs. Een wereld zonder Julie Andrews' Mary Poppins. Een wereld zonder Disneyland.
En bijgevolg zou het ook een wereld zijn zonder Toy Story, zonder Frozen, zonder... Disneyland Paris! Ondenkbaar!

Gelukkig wordt de geschiedenis niet opnieuw geschreven en hebben al deze creaties - naast andere - wel bestaan. Dankzij het genie van één man: Walt Disney.

Hij werd geboren op 5 december 1901 in Chicago, maar het was vooral in het kleine stadje Marceline, Missouri, waar zijn familie zich in 1906 vestigde, dat hij zich openstelde voor de wereld.
In de vrije natuur, met de boerderijdieren van zijn ouders en vooral met Skinny, een klein biggetje dat hij met de fles voedde en dat zijn trouwste metgezel werd.
Naar de technologie, met de nog zeer recente spoorweg, die door de stad liep en waarvan zijn oom Mike één van de monteurs was.

Aan de literatuur, dankzij zijn moeder, Flora, die hem de smaak te pakken gaf, met name door hem 's avonds voor het slapen gaan verhaaltjes voor te lezen.
In de muziek, door de muzikale reünies van zijn vader, Elias, in old Taylor's.

Tekenen, onder impuls van Dokter Sherwood, die zijn talent had opgemerkt en hem de opdracht had gegeven zijn paard te schilderen.
Zonder natuurlijk de bioscoop te vergeten, die hij rond deze tijd met zijn zuster Ruth ontdekte.

Verrijkt door al deze geweldige ervaringen, kon hij uit dit erfgoed putten om zich beter op de toekomst te richten door een toen nieuwe vorm van expressie - animatie - te stimuleren, en door een uniek themapark te creëren, Disneyland genaamd, waar alle generaties ongelooflijke avonturen konden delen.

Door zijn kunst, en in het bijzonder films als Assepoester, Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Pinokkio of Alice in Wonderland, gaf hij de meesterwerken van de Europese literatuur een nieuwe dimensie.
Met Bambi en de serie True-Life Adventures gaf hij op unieke wijze de wonderen der natuur weer en was hij één van de eersten die zich inzette voor het behoud ervan.
Met The Three Caballeros, de documentaireserie People and Places en de attractie "It's a small world" die hij in 1964 voor Unicef bedacht op de wereldtentoonstelling in New York, vierde hij de diversiteit van culturen en zette zich zo in voor een opener en tolerantere wereld.

En met shows als Man in Space bracht hij wetenschap naar iedereen en gaf hij vorm aan de contouren van een toekomst vol beloften.
Vandaag blijven zijn dromen groeien en inspireren, dromen die tot leven komen en nooit ophouden te bloeien in Disneyland Paris...
 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)