Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

(Geschiedenis) Les Voyages de Pinocchio: een neusje achter de schermen

september 15, 2022 313
Ter gelegenheid van de recente release van de live-action versie van Pinocchio op Disney+, werpen we een blik op de Fantasyland attractie gewijd aan het 'kleine houten hoofd'. Net als de film van Robert Zemeckis is Les Voyages de Pinocchio een levendige hommage aan de klassieker uit 1940, die ook zijn portie verrassingen heeft ...


PINOCCHIO'S TIROL
Les Voyages de Pinocchio bevindt zich naast Blanche-Neige et les Sept Nains in het Germaanse deel van Fantasyland - een passende locatie als je bedenkt dat Walt Disney zijn verhaal verplaatste van auteur Carlo Collodi's geboorteland Toscane naar Tirol. De Disney ontwerpers hebben getracht de architectuur van de film na te bootsen, waarbij ze ervoor zorgden dat de originele look behouden bleef. Als je de attractie nadert, heb je het gevoel dat je echt in de animatie stapt!EEN KLEURRIJK EERBETOON
Ook het ontwerp van de scenische route in de attractie is een eerbetoon aan de esthetiek van de film, vooral wat betreft de kleuren. Artistiek directeur Paul C. Torrigino heeft het meesterwerk uit 1940 grondig bestudeerd. Zo kon hij de originele kleuren zo dicht mogelijk benaderen, terwijl hij rekening hield met de specifieke kenmerken van het zwarte licht en de bijna 300 decorelementen een magische glans gaf.

Wat de personages betreft: Jiminy's kleine formaat betekende dat de artiesten bijzonder nauwkeurig moesten zijn in het weergeven van zijn verschillende uitdrukkingen.

Het witte licht, gebruikt aan het begin en het einde van het avontuur, stelde de schilders in staat om talrijke extra details te integreren, opnieuw geïnspireerd door de film, zoals op het kostuum van Pinocchio in de laatste scène.EEN MUZIKALE REIS
Muziek speelt een belangrijke rol bij het vertellen van het verhaal van deze avonturen en het onderdompelen van de gasten in de sfeer van de film. Het iconische lied "Hi-Diddle Di Di" is de rode draad van de attractie en leidt Pinocchio als het ware door zijn avonturen. Het wordt eerst gezongen door Pinocchio in het Stromboli Theater (in plaats van "I've got no strings" in de film), dan instrumentaal gespeeld op Pleasure Island, eerst op het draaiorgel, typisch voor kermissen, dan als ragtime in Tobacco Road, alvorens plaats te maken voor een donkerder arrangement in de Eight Ball poolhal en in de scène met de gekooide ezels.

Het thema van de Blauwe Fee verschijnt naast de kooi van Stromboli en roept haar magische bijdrage aan onze redding op. Ze verschijnt opnieuw aan het einde van de rit, net na "When you wish upon a star", als we Gepetto's werkplaats binnengaan en ze een verrassingsbezoek brengt om Pinocchio weer tot leven te wekken.


REISGENOTEN
Eén van de unieke kenmerken van de oorspronkelijke film was dat de verteller - Jiminy Cricket - ook één van de personages in de plot was. Zoals historicus J.B. Kaufman opmerkt in zijn naslagwerk over de geschiedenis van Pinocchio, verwees Walt Disney hiermee naar de film The Story of a Cheat van Sacha Guitry, die in september 1938 in de VS werd uitgebracht. Daarin kon het hoofdpersonage zich midden in een scène tot het publiek richten (een kenmerk dat onlangs ook werd herhaald in de serie She-Hulk: Attorney at Law). In de attractie spreekt Jiminy ook rechtstreeks tot de gasten, waardoor zij van toeschouwers veranderen in reisgenoten van Pinocchio.

Om de gasten nog meer bij het verhaal te betrekken, hadden de Imagineers het idee om dit avontuur 'in media res' (letterlijk 'in het midden der dingen') te beginnen, een literair en theatraal middel om de toeschouwer direct in de actie te brengen, zonder enig voorspel. In feite begint onze reis door het theater, zoals het miniatuurtoneel en het karmijnrode gordijn boven de ingang van het gebouw suggereren, met de eerste (en enige) opvoering van Pinocchio in het poppentheater van Stromboli.

OOG VOOR DETAIL
Maar dat is nog niet alles! Terwijl de film van Robert Zemeckis een nieuwe visie op het verhaal is, met name door de toevoeging van nieuwe elementen zoals het personage van Sophie de Meeuw, integreert de attractie verschillende details die werden bedacht tijdens de conceptie van de klassieker uit 1940, maar niet werden behouden in de uiteindelijke versie. Bijvoorbeeld, het decor in het eerste deel van Pleasure Island, met de zuurstokken, peperkoek en andere zoetigheden, komt uit een eerdere versie van de scène in de animatiefilm. Uiteindelijk besloot Walt er echter een plaats van te maken waar alle regels van het leven worden overtreden, net als bij Tobacco Road.

Een ander element dat uit de film werd verwijderd, maar wel in de attractie te vinden is, is de politieagent. Volgens J.B. Kaufman vroeg Gepetto hem in een eerdere versie om zijn zoon te vinden in de stromende regen, maar de politieman bleef stil en onbeweeglijk, en staarde hem alleen maar aandachtig aan. Het is deze politieman die we in de attractie aantreffen, midden op Pleasure Island, en hij staart ons net zo aan als het originele personage, zonder ooit een woord te zeggen of een vinger uit te steken!

Dat noem ik nog eens een professioneel 'geweten'!


Je vindt de wereld van Pinocchio ook terug in de boetiek La Bottega di Geppetto, die de werkplaats van de houtsnijder uit de Klassieker van 1940 getrouw nabootst, terwijl het restaurant Au Chalet de la Marionnette de emblematische scènes uit de animatiefilm op zijn muren en in zijn decoratie opneemt, tot en met het onderdompelen in de maag van Monstro de walvis in het gedeelte van het etablissement dat uitgeeft op Adventureland!Disneyland Paris heeft Pinocchio ook gevierd in parades zoals de Disney Parade (1992), de Main Street Electrical Parade (1992 en 1998), de Disney Cinema Parade (2002) en Disney's Once Upon a Dream Parade (2007).
Of het nu in de steegjes van onze Parken is of op Disney+, er zijn honderd en één mogelijkheden to Wish Upon a Star!Aanvullende informatie

  • Minimale lengte: 81cm
  • Interesses: Extreme Sensaties
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op donderdag 15 september 2022 14:28

Laagste prijs kalender