Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Interview met Disney D-Light's Motion Designer Jean-Paul Faurre

maart 09, 2022 519
Jean-Paul is de kunstenaar die de adembenemende beelden van Disney D-Light heeft gecreëerd, die worden geprojecteerd op het kasteel van Doornroosje. Hij onthult alle geheimen achter de productie van deze opeenvolging van magie, die gevuld is met licht.

Kunt u ons vertellen over uw professionele reis bij Disneyland Paris?
Ik ben eind 2002 begonnen als technicus in Disney Village en heb die functie twee jaar uitgeoefend. Toen hoorde ik dat er een film- en montagestudio in het resort was, en aangezien ik een diploma in montage heb, ben ik erheen gegaan en heb ik mezelf voorgesteld. Ik ben toen bij het team gekomen. In 2005 heeft Disneyland Paris Business Solutions me de kans gegeven om audiovisueel technicus te worden. Ik heb die functie vijf jaar uitgeoefend en in 2010 ben ik naar het onderzoeksbureau van de afdeling Business Solutions gegaan, waar ik als editor en motion designer heb gewerkt. Zo kwam ik bij het team dat de mapping ontwerpt voor de verschillende evenementen in Disneyland Paris (met uitzondering van Disney Illuminations, Star WarsTM : A Galactic Celebration en het kerstseizoen). We werken voornamelijk aan het kasteel van Doornroosje en The Twilight Zone Tower of TerrorTM, en sinds afgelopen Halloween ook aan het Piratengaljoen en aan Skull Rock en Phantom Manor.

Wat zijn je meest gedenkwaardige momenten?
De productie van een video voor het Property Management-team van Disney Hotels in het kader van de 20e verjaardag van ons resort in 2012. Onze opdracht bestond erin de hele geschiedenis van Disneyland Paris te vertellen en daarvoor haalde ik mijn inspiratie uit Back to the Future, door de cockpit van de legendarische DeLorean na te maken in een video, zodat we terug in de tijd konden reizen! Het tweede meest memorabele moment dat me te binnen schiet is de Electroland Party van 2018, waar ik ook aan heb meegewerkt. Ik werd gevraagd om mijn fantasie de vrije loop te laten, dus besloot ik een retro-futuristisch programma te ontwerpen, in de geest van de jaren tachtig - een tijdperk waar ik bijzonder van houd.

Hoe zou u Disney D-Light omschrijven?
Het is een gloednieuwe sequentie, bedacht voor de 30e verjaardag van Disneyland Paris. Het zal Disney Illuminations voorafgaan. Het belangrijkste element van Disney D-Light is eigenlijk het kasteel van Doornroosje - dat het symbool van het resort is. We wilden het letterlijk verlichten, door het te bedekken met lichten dankzij verschillende videoprojecties die tijdens de pre-show veranderen, tot het eindigt met een drone-display in de lucht. We gebruiken ook een aantal effecten, zoals lasers en waterstralen, die het nog spectaculairder maken. Bovendien hebben we neonverlichting in tuinen en verlichting onder bomen aangebracht.

Hoe is deze show tot stand gekomen?
Ik begon er vorig jaar in november aan te werken met Juan Fuentes, de showdirecteur die verantwoordelijk is voor dit project. Het begon allemaal met een lijst van woorden die ik kreeg, zoals "kleur", "transparantie" en "iriscentie". Op basis daarvan heb ik in samenwerking met hem geleidelijk aan een verhaallijn ontwikkeld. Daarvoor heb ik bewust een algemene rode draad gebruikt - in tegenstelling tot Disney Illuminations - maar tegelijkertijd bestaat de voorshow uit verschillende fasen. Het idee was om gedurende de hele show lichtscènes af te wisselen, tot het eindigt met een drone-display.  
Muziek speelt een sleutelrol in deze pre-show.
Het maakte het mogelijk om het thema van elke scène te bepalen. Net als bij Fantasia, heb ik de soundtrack van de pre-show gebruikt om beelden te ontwerpen. Het is een geweldige versie van het thema van de 30e verjaardag, "Un monde qui s'illumine", gearrangeerd voor een symfonie-orkest. Het werd opgenomen door een zestigtal muzikanten in de beroemde Abbey Road studio's in Londen. Dat geeft wel aan hoe krachtig het is! Toen ik het begin van het lied hoorde - dat heel rustig is - dacht ik aan een sterrennacht. Dan komen er een paar pianonoten bij en besloot ik om er spots in te verwerken die het kasteel verlichten en het transparant doen lijken, alsof het uit glas bestaat. En naarmate de muziek sterker wordt, worden de lichten ook feller, en wordt de show dynamischer. Muziek speelde echt een sleutelrol bij de keuze van kleuren en ritmes voor deze pre-show.

Wat ons opvalt als we Disney D-Light zien, is de kracht van emoties.
Om een emotioneel moment te bieden, hebben we uitgebreid gewerkt aan de overgangen tussen elke scène, door ons te baseren op muziekveranderingen. Het plotseling opkomen van sommige scènes zal onze gasten hopelijk kippenvel bezorgen. En het meest krachtige moment zal natuurlijk de ultieme scène zijn, waarbij een gesynchroniseerde groep verlichte drones zal opstijgen vanaf de achterkant van Central Plaza om vervolgens in de lucht te eindigen. Het zal spectaculair zijn! Dit zal de allereerste ervaring van deze soort zijn in een Disney Park!

Wat waren je inspiratiebronnen om de geprojecteerde beelden te ontwerpen?
Voor de eerste scène wilde ik het kasteel reproduceren dat we kunnen zien aan het begin van de film Tron: Legacy. Ik heb me ook laten inspireren door de omgevingen die zijn gecreëerd door de studio Moment Factory - die in Montreal is gevestigd - en met name de elfenstofeffecten die op de kathedraal van Reims worden geprojecteerd, die werkelijk magisch zijn.
Ten slotte heb ik me laten inspireren door de kleuren en lintvormige decoraties die op het kasteel van Assepoester in het Magic Kingdom in Florida zijn aangebracht als onderdeel van de 50e verjaardag van het Walt Disney World Resort om de 30e verjaardagsscène te creëren, waarin de linten doen denken aan de mobiles in de Wondertuinen. Ik wilde echt dat deze pre-show de stijl van de andere decoraties van de 30e verjaardag zou weerspiegelen. Dit is mijn favoriete moment.

Wat zijn uw werkinstrumenten?
Alles wordt op de computer gedaan. Ik werk met software als After Effects, Cinema 4D of Elements 3D.


Afbeelding

Het kasteel van Doornroosje is geen gebruikelijke achtergrond. Wat was je werkwijze om eraan te werken?
Het kasteel is een ongelooflijk decor, maar het is erg ingewikkeld om er op te werken. Wanneer we projecties voor de gevel ontwerpen, is het beter om het hele plaatje voor ogen te houden, want als we te veel kleine details gaan toevoegen, kunnen we heel gemakkelijk verdwalen. Dit weerhoudt ons er niet van om hier en daar details toe te voegen, en zelfs verrassingen... maar meer informatie zal ik jullie niet geven. Jullie zullen alles zelf wel ontdekken! Met Disney D-Light zullen we het Kasteel zien als nooit tevoren, met veel meer originele texturen - inclusief transparantie, lichtreflecties, en een iriserend aspect.

Hoe heb je de drone-display in de pre-show opgenomen?
Wanneer de drones verschijnen, zal het kasteel niet verlicht zijn zodat de gasten hun aandacht op de drones kunnen richten. Ze zullen opstijgen vanaf de grond om te eindigen in de lucht en bewegen op een gesynchroniseerde manier om figuren te vormen. Dit zal magisch zijn! Ze zullen ook verschijnen direct na Disney Illuminations, als onderdeel van een post-show, waarvan de mapping alle Disney D-Light scènes zal omvatten.

Wat voelde je toen je Disney D-Light voor het eerst ontdekte?
Ik ontdekte het toen we vanaf begin januari tests uitvoerden. Het is altijd een stressvol moment, vooral omdat onze managers erbij waren tijdens de eerste test. Aan het eind van de dag ging alles goed en iedereen vond het geweldig. We konden de emotie voelen vanaf het begin van de pre-show. Daarna heb ik nog een paar aanpassingen gedaan, wat extra effecten toegevoegd, en nu is de definitieve versie klaar om onthuld te worden aan het publiek! Ik kan niet wachten tot onze gasten het ontdekken! Dit zal zeker het sleutelmoment van hun dag in het Park worden!

Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Laatst aangepast op woensdag 09 maart 2022 20:21

Laagste prijs kalender