Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Raya en de Laatste Draak

januari 06, 2022 276

Nadat de Walt Disney Animation Studio’s Frozen II hadden uitgebracht als vervolgdeel op de oorspronkelijke film, werd de volgende animatiefilm weer een volledig nieuw verhaal met spanning, avontuur en leuke personages. Het gaat natuurlijk over Raya en de Laatste Draak.


In Raya en de Laatste Draak komen we terecht in Kumandra. Een wereld waarin mensen en draken lang geleden in harmonie samen leefden. Wanneer een kwade kracht het land bedreigde, hebben de draken zich opgeofferd om de mensheid te redden. Nu, 500 jaar later, keert deze kwade kracht opnieuw terug. Raya gaat in haar eentje opzoek naar de legendarische laatste draak Sisu om het verscheurde land en het volk te kunnen herenigen. Tijdens haar reis komt ze erachter dat er meer nodig is dan een draak om de wereld te redden.


Met Raya en de Laatste Draak kwamen de filmschrijvers Qui Nguyen en Adele Lim met een heel nieuw avontuur, geïnspireerd op de Zuid-Aziatische culturen en volksverhalen. In landen als onder andere Maleisië en Vietnam zijn er rijke tradities en verhalen die overgaan van generatie op generatie. Vele verhalen gaan over vrouwelijke krijgers en draakachtige wezens. Deze verhalen inspireerden de schrijvers van de film om een nieuw Disney-avontuur te bedenken, waarbij deze verhalen de basis vormden.


Tijdens de voorbereidingen van de reizen om onderzoek te doen naar de landen in Zuid-Azië met hun bijzondere verhalen, culturen en gebruiken, leerden de filmmakers veel nieuwe mensen kennen, met ieder hun eigen expertises. Veel van hen droegen hun steentje bij aan de ontwikkeling van de film. Zo ontmoette ze tijdens hun reis Dr. Hall, een textielexpert, die hen alles wist te vertellen over de soorten textiel die gebruikelijk waren. Namen die in de film voorkomen, zijn allemaal besproken met een Indonesische taalkundige die vele regionale talen spreekt. Door het gebruik van de expertise van deze vele experts werd er veel aandacht besteed aan de details om een zo authentiek mogelijk verhaal te maken.


In de film zien we Raya en enkele andere personages gebruik maken van martial arts. Natuurlijk is het mogelijk om gewoon een geheel eigen versie van de bewegingen te bedenken, maar dit was niet goed genoeg voor de filmmakers. Zij wilden namelijk ook hier het zo nauwkeurig mogelijk op de werkelijkheid doen laten lijken. Daarom zijn alle martial arts bewegingen overgenomen uit diverse verschillende martial arts vormen, waaronder muay Thai, Arnis en Pencak silat.


De filmmakers zochten voor de personages van de film passende stemmen, waarbij veelal gebruik gemaakt werd van acteurs en actrices met een Aziatische achtergrond. Kelly Marie Tran voorziet Raya van haar stem, Awkwafina is te horen als Sisu en Daniel Dae Kim als Raya’s vader. Sandra Oh, Izaac Wang en Gemma Chan zijn enkele andere personen die hun stem verleenden aan personages in de film. Voor de Nederlandse versie werd gekozen voor stemmen van onder andere Tabitha, Peggy Vrijens, Holly Mae Brood en Alain Clark. In de Vlaamse versie zijn onder andere Sara Gracia Santacreu, Joke Sluydts, Jennifer Heylen en Jan Schepens te horen.


De film zou eigenlijk uitgebracht worden eind 2020, echter door de uitbraak van Covid-19, zorgden alle restricties van de pandemie voor een uitgestelde releasedatum. Uiteindelijk besloot Disney om de film tegelijkertijd in de bioscopen te laten draaien, als de mogelijkheid om hem te streamen via hun streamingsdienst Disney+. Vanaf 5 maart 2021 was het daardoor mogelijk om de film in de bioscoop te zien of tegen betaling van €21,99 de film via Premier Access, de VIP-toegang van Disney+, te bekijken. Dit maakt Raya en de Laatste Draak de eerste animatiefilm van Disney die tegelijkertijd verscheen via Disney+ als in de bioscopen. Daarnaast was het ook de eerste animatiefilm die beschikbaar kwam via Disney+ Premier Access.


Raya en de Laatste Draak verscheen op 25 juni 2021 op DVD en Blu-Ray. Zoals eerder genoemd kwam de film vanaf 5 maart 2021 beschikbaar op Disney+, via Premier Access. Sinds 4 juni 2021 is de film voor alle abonnees van Disney+, zonder extra kosten, te streamen.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)