Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Encanto

januari 11, 2022 280

In 2021 kwamen de filmmakers van de Walt Disney Animation Studio’s met hun 60ste film, genaamd Encanto. De film vol magie en prachtige muziek gaat over de bijzondere familie Madrigal.


Verborgen in de bergen van Columbia woont een bijzondere familie. De familie Madrigal woont in een magisch huis, wat staat in het levendige en wonderrijke Encanto. Ieder familielid van de familie Madrigal is gezegend met een speciale kracht, zoals de kracht om te genezen. Nou ja, iedereen… behalve Mirabel. Zij is de enige in de familie die gewoon is. Maar wanneer ze ontdekt dat de magie rond Encanto in gevaar is, lijkt Maribel, als de enige gewone Madrigal, misschien wel de laatste hoop van de familie te zijn om het probleem op te lossen.


Encanto werd geregisseerd door Byron Howard en Jared Bush, welke al eerder samenwerkten aan bijvoorbeeld Zootropolis. Bij die film kozen ze er voor om een film met pratende dieren naar een nieuw level te tillen, door de personages meer diepte te geven, zonder dat het afbreuk deed aan de entertainmentwaarde van de film. Howard en Bush houden beide van musicals, zelf spelen ze regelmatig trombone. Dus wat ze met Zootropolis gedaan hadden, wilden ze nu proberen met een echte musical.


Hiervoor hadden ze uiteraard wel iemand nodig die goed was met muziek. Bush werkte aan Vaiana en had hierbij de eer om samen te werken met Lin-Manuel Miranda, die de liedjes voor de film schreef. Deze nummers waren nieuw, verrassend en populair. Het was daarom zonder twijfel dat de heren Lin-Manuel Miranda betrokken bij hun nieuwe project. Het verhaal moest gaan over iets wat eigenlijk iedereen wel had, namelijk familie. Alle drie hebben ze uitgebreide families. De vraag blijft alleen hoe goed kennen zij hun familie en andersom. Dat werd tevens de centrale vraag van de film.


De locatie waar de film zich afspeelt werd al gauw bepaald tot Zuid-Amerika, in Columbia om specifiek te zijn. Een reis met een klein team naar Colombia liet de prachtige landschappen en bijzondere cultuur zien. Hierbij kwamen ook de Encanto’s naar voren, bijzondere plekken waar magische dingen gebeuren volgens de lokale bevolking. Dit was een ideale plek om te gebruiken in de film, zeker omdat het een animatiefilm is en geen speelfilm, waardoor de mogelijkheden bijna oneindig werden.


Langzaam maar zeker werd het team van filmmakers uitgebreid en werd het verhaal verder uitgewerkt. Het huis van de Madrigal familie is een belangrijk onderdeel, waardoor de makers het huis bijna als personage gingen zien. Naar aanleiding van gesprekken met Colombiaanse architecten over hoe de traditionele huizen daar gebouwd werden, werd de casita van de Madrigals ontworpen. Doordat iedere kamer van het huis toebehoord aan iemand van de familie, heeft iedere kamer een speciaal ontwerp wat past bij het personage, waardoor het huis als het ware veel meer gaat leven. Vandaar dat de makers het huis zo goed als een personage uit de film gingen zien.


Ook het ontwerp van alle familieleden was met vele aandacht voor kleur en ontwerp gemaakt. Om de families en familieleden een beetje uit elkaar te kunnen houden, zijn de ontwerpen op elkaar aangepast. Er is gekeken naar de uitstraling van het personage en de kracht die hij of zij bezit. Daarnaast zijn met name de kleuren van beide takken van de familie anders. Zo is de ene tak van de familie meer in de koelere kleuren ontworpen en de andere tak van de familie heeft juist warmere kleurtinten. Hierdoor kan de kijker de familieleden makkelijker uit elkaar houden.


Na de ontwerpfase ging de animatie van start. Ieder personage kreeg zijn eigen specifieke loopje. In het begin werd ieder personage namelijk geanimeerd en liep dan over het beeld, waarbij de manier van lopen zoveel mogelijk aangepast werd naar het karakter. Echter is Maribel hierbij, net als in haar familie, weer de uitzondering. Voor haar konden de filmmakers namelijk geen specifiek loopje vinden wat goed bij haar paste, waardoor iedere scène haar manier van lopen apart werd aangepast aan dat moment.


Encanto kreeg zijn wereldpremière in Hollywood, waar de paarse loper uitgerold werd op 3 november 2021. De film werd voor het eerst in de Nederlandse en Belgische bioscopen vertoond op 24 november 2021. Een maand later verscheen de film, op 24 december 2021, op Disney+ en was voor alle abonnees te streamen. De DVD en Blu-Ray uitgaves zijn op het moment van publiceren van dit artikel nog niet verschenen, maar staan wel gepland voor 4 februari 2022.


Bronnen: D23.com en DisneyAnimation.com

Beoordeel dit item
(0 stemmen)