Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Assepoester

februari 16, 2021 812

Met de release van De Avonturen van Ichabod en Meneer Pad nam Walt Disney afscheid van de ‘gebundelde’ klassiekers, welke bestonden uit meerdere korte verhalen. Hij koos ervoor om het verhaal van Assepoester uit te brengen als avondvullende animatiefilm. Echter was dit niet geheel zonder risico’s.

In de jaren ’40, door de beperkte distributiemogelijkheden op de Europese en Aziatische markt, zat Walt Disney jarenlang met een krap budget om nieuwe animatiefilms te maken. Het produceren van een lange animatiefilm kostte veel tijd en geld. De keuze om korte animatiefilms te bundelen als één lange film en een uitstapje naar de Zuid-Amerikaanse markt waren dan ook meer noodzaak dan vrije wil. Halverwege de jaren ’40 werkten de Disney-animators echter ook al aan een nieuwe lange animatiefilm. Walt koos ervoor om een risico te nemen en veel budget en tijd te stoppen in de productie van Assepoester, gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Charles Perrault. Wanneer deze film een grote flop zou zijn, had het zomaar het einde van Disney’s animatiefilms kunnen betekenen. Iets wat uiteindelijk niet het geval bleek te zijn, want tijdens de eerste release was het één van de winstgevendste films van dat jaar en de meest succesvolle Disneyrelease sinds Bambi. Wederom een gewaagde, maar tevens succesvolle beslissing van Walt.


Op 15 februari 1950 was het dan zover, na lange tijd kon het Amerikaanse publiek wederom kennis maken van een nieuw Disney pareltje in de reeks na Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, Pinokkio, Fantasia, Dombo en Bambi. De film vertelt het verhaal over Assepoester, die samen woont met haar stiefmoeder Lady Tremaine en haar stiefzusters Anastasia en Drizella. De drie laatstgenoemden blijken echter niet de meest liefdevolle personen te zijn en gebruiken Assepoester als hun dienstmeid. Gelukkig heeft Assepoester vele dierenvriendjes. Wanneer de Prins een bal organiseert, wordt er door haar stiefmoeder alles aan gedaan om Assepoester niet te laten gaan. Echter lukt het met een beetje hulp en magie van de Toverfee. Op het bal ontmoet ze de Prins, welke direct verliefd wordt op haar, maar dan slaat de klok 12 uur.


In het landhuis waar Assepoester woont heeft ze veel dierenvriendjes, waaronder vele muizen. De bekendste zijn Tom en Pieter, in het Engels Jaq en Gus. Daarnaast kennen vele Disneyfans ook wel Suzy en Perla, de twee vrouwelijke muisjes die je soms ook in de Disneyparken kunt tegenkomen. Maar wat velen niet weten is dat de andere muizen ook namen hebben. Deze worden dan wel niet in de film zelf gebruikt, maar in de notities tijdens de productie werden er weldegelijk namen genoemd, waaronder Mert, Bert, Luke en Blossom. Echter werd niet specifiek beschreven welke naam bij welk muisje hoorde. Daarnaast is de Prins ook een bijzonder personage, aangezien deze in de film officieel geen echte naam heeft. In het Engels wordt hij Prins Charming genoemd, maar zijn echte naam komen we niet te weten.


Tijdens het productieproces speelde Helene Stanley (1928-1990) de rol van Assepoester na, wat werd opgenomen voor de tekenaars. Aan de hand van deze opnames konden ze precies zien hoe bepaalde bewegingen eruit zagen. Hiermee hadden de tekenaars ideaal referentiemateriaal om hun tekeningen zo echt mogelijk eruit te laten zien. Helene Stanley was overigens niet de stem van Assepoester, dit was namelijk de hierboven afgebeelde Ilene Woods (1929-2010), een Disney Legend sinds 2003. De stem van Lady Tremaine is die van van Eleanor Audley (1905-1991), welke later haar stem ook nog ontleende aan Maleficent in Doornroosje en Madam Leota in de Haunted Mansion in beide Amerikaanse parken.


In Nederland werd de film ook groots gepromoot. 22 december 1950, de dag van de Nederlandse première van de film, werd namelijk omgetoverd tot Assepoesterdag. Er werd namelijk een Nederlandse Assepoester gezocht onder de Nederlandse meisjes tussen de 14 en 19 jaar. De uitverkorene mocht uiteraard aanwezig zijn bij de filmpremière, maar dat niet alleen. Er was namelijk een compleet programma voorzien. De uitgekozen Assepoester werd namelijk thuis opgehaald en vertrok in een statiekoets met vier paarden naar de Spuistraat, waar een lekkere maaltijd op haar stond te wachten. Daarna werd de tocht per koets vervolgd naar de Kalverstraat, waar ze werd omgetoverd tot een echte prinses. In een nabijgelegen hotel volgde een verrukkelijk diner. Bij aankomst in Theater Tuschinski ontving ze tevens een geheel gouden horloge, een fles parfum en een zilveren kapstel. Als afsluiting van de dag was er nog een bal georganiseerd. Ruim 2000 Nederlandse meisjes hoopten een kans te maken op deze bijzondere ervaring, de gelukkige Assepoester, hieronder op de foto te zien, was uiteindelijk de 19-jarige Lineke Zwanenveld uit Amsterdam.


Voor de Nederlandse versie van de film werd, zoals bij eerdere films, opnieuw een beroep gedaan op de ervaring van Cruys Voorbergh. Hij nam de regie van de Nederlandse nasynchronisatie die opgenomen werd in de Profilti Studio’s. Deze versie zou enkel te horen zijn in de bioscoopvertoningen tot 1991. In dat jaar wordt namelijk een nieuwe nasynchronisatie afgeleverd onder leiding van Arnold Gelderman. Echter is een fragment van de oorspronkelijke Nederlandse nasynchronisatie op de huurvideo De Beroemdste Honden Ter Wereld terug te vinden. De oorspronkelijke Nederlandse stemmen zijn dus kort te horen in het fragment over Bruno.


Assepoester verscheen in 1992 voor het eerst op koopvideo. Deze uitgave bevat de vernieuwde Nederlandse nasynchronisatie, waarvan de opnames een jaar eerder waren afgerond. Later in de jaren ’90 verscheen een heruitgave van de film op VHS.Voor de DVD-uitgave moesten de filmfans nog wat langer wachten. De eerste uitgave verscheen in 2005. Hierbij werd de film in diverse varianten uitgebracht. De film werd namelijk als Speciale Uitvoering uitgebracht, waarbij er gekozen kon worden tussen een 1-DVD of 2-DVD versie en in 2006 verscheen de film in een steelbook-verpakking. Daarnaast werd de film ook aan diverse boxen toegevoegd. In 2012 werd de film als Diamond Edition uitgebracht op DVD.


Met de release van de Diamond Edition versie van de film op DVD verscheen ook de film voor het eerst op Blu-Ray. Disney bracht tevens Assepoester met beide vervolgen uit in een gezamenlijke Blu-Ray collectie. Uiteraard is Assepoester ook onderdeel van de Disney+ collectie.


Bronnen: D23.com, Jeugdsentimentportaal.wordpress.com, Nationaalarchief.nl, Disneyinfo.nl en Delpher.nl

Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Assepoester op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Wil je graag leuke kledij kopen van Assepoester dat kan op zavvi.nl.

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender