Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Piratenplaneet: De Schat van Kapitein Flint

september 14, 2021 517

In 2002 brengt Disney opnieuw een avontuurlijke Disney Classic uit in de bioscopen. Dit keer is het Piratenplaneet: De Schat van Kapitein Flint, oftewel simpelweg Treasure Planet zoals de originele filmtitel luidt.


Ditmaal gaan we op avontuur in een ander universum, waar we de 15-jarige Jim Hawkins leren kennen, een scheepsjongen aan boord van een zonnegaljoen. De bionische kok John Silver, half man en half robot, ontfermt zich over hem. Tijdens Jims zoektocht naar de schat van Kapitein Flint beleeft hij verschillende avonturen en komt erachter dat Silver eigenlijk andere plannen heeft. Samen met onder andere B.E.N., Morph en Kapitein Amelia vindt Jim uiteindelijk een grotere schat dan wat hij ooit had kunnen bedenken.


Het verhaal van Piratenplaneet: De Schat van Kapitein Flint klinkt misschien bekend. Dit is helemaal niet vreemd, aangezien het verhaal van de film een moderne twist is op het klassieke verhaal van Robert Louis Stevensons Treasure Island. Het is dan ook niet de eerste filmadaptatie die Disney ooit gemaakt heeft. In 1950 verscheen namelijk Disney’s eerste lange speelfilm, waarbij geen animatie gebruikt werd, getiteld Treasure Island. Deze filmadaptatie met Bobby Driscoll in de rol van Jim Hawkins blijft echter veel dichter bij het originele verhaal, dan Piratenplaneet.


Het eerste idee voor de film verscheen al in 1985 op tafel tijdens een vergadering met diverse filmregisseurs en schrijvers. Ron Clements en John Musker waren beide aanwezig en kwamen tijdens het overleg met twee ideeën, namelijk een verhaal over een zeemeermin en een verhaal over een sciencefictionachtige piratenfilm. De verantwoordelijken bij Disney besloten in eerste instantie niets te doen met beide verhalen, alhoewel het niet lang duurde voordat het eerste verhaal in productie genomen werd, met de film De Kleine Zeemeermin als eindresultaat. Voor de andere film duurde het wachten nog langer.


Zoals wel eens gezegd wordt verdwijnen goede ideeën nooit bij Disney. Zo blijkt ook weer in dit geval, dat vele jaren na de eerste vergadering waar het verhaal op tafel kwam, het vanzelf weer op het juiste moment kwam bovendrijven. Hoewel het regisseursduo vooral bekend staat om de meer sprookjesachtige films die ze hebben geproduceerd voor Disney, zijn ze beide toch ook wel fans van sciencefictionfilms. Vandaar dat ze samen graag deze bijzonder combinatie van een piratenverhaal met een sciencefiction invloed wel erg interessant vonden.


Met deze sciencefictiontwist aan het verhaal is het achteraf misschien maar goed dat in 1985 het verhaal nog niet direct in productie genomen was, aangezien de nieuwe animatietechnieken die in de tussentijd ontwikkeld waren wel heel erg goed gebruikt konden worden voor deze film. Zo werd er voor gekozen om voor de allereerste keer in een Disney animatiefilm de achtergronden volledig met de computer te animeren. Tevens werd de nieuwe Deep Canvas techniek die voor het eerst gebruikt werd met Tarzan ook opnieuw in deze film gebruikt.


Bij de animatie van John Silver werd voor de eerste keer eveneens een bijzondere combinatie gebruikt. Zo werd namelijk voor één personage zowel een gedeelte met de hand getekend en een gedeelte met computeranimaties (CGI) gemaakt. Om te testen of dit werkte werd er overigens eerst een proef gedaan met al bestaande animatie. Hiervoor werd een oude bekende uit de archieven gehaald, namelijk Kapitein Haak uit Peter Pan. Deze handgetekende animaties werden namelijk gebruikt om te kijken of het mogelijk was om CGI toe te passen. Het resultaat was naar wens van de filmmakers, waarna de techniek dus toegepast werd op John Silver.


Ondanks dat veel sciencefictionfilms veelal geassocieerd worden met koude en kille omgevingen hebben Ron Clements en John Musker er bewust voor gekozen om de kleuren van de film warm te houden. Daarnaast werd er goed op de verhouding tussen oud en nieuw gelet. Op die manier geeft de film de eerste indruk dat het een klassiekere film is, maar als je dan goed kijkt zie je dat er wel vele moderne invloeden inzitten, maar het uiteindelijk niet een standaard koude en kille sciencefictionfilm is geworden.


De filmmakers houden er bij Disney ook van om grappige verwijzingen in de film te verwerken. Deze zogenaamde Easter Eggs zijn soms bedoeld als grapje of leuke verwijzing naar een andere film, maar het kan net zo goed een eerbetoon aan mensen die aan de film hebben meegewerkt zijn. Zo kun je in de film Piratenplaneet namelijk twee figuren zien die geïnspireerd zijn op de regisseurs John Clements en Ron Musker, kun je het bekende Pirates of the Caribbean melodietje horen en zit er verder nog een Stitch-pop in de film verstopt. Dus houdt je ogen goed open en misschien ontdek je nog wel meer!


De wereldpremière voor de film vond niet plaats in Amerika, maar in Parijs. Hier werd de film namelijk voor het eerste vertoond op 5 november 2002. Vanaf de 27e diezelfde maand werd de film voor het eerst aan het Amerikaanse publiek vertoond. Deze voor een Oscar (Beste Film) genomineerde animatiefilm verscheen in Nederland op 8 december 2002 en in België drie dagen later voor het eerst in de bioscopen. Hoewel de film financieel niet het grote succes was, heeft de film toch een behoorlijke schare fans weten te bekoren.


De film werd, ondanks de afnemende populariteit van de videoband, in 2003 uitgebracht op deze analoge filmdrager. Naast de Nederlands ondertitelde Engelse versie verscheen de film ook in de Nederlands gesproken uitvoering, met stemmen van onder andere Johnny de Mol, Jan Decleir, Frits Lambrechts en Arnold Gelderman. In België verscheen daarvoor in de plaats een videoband met de Vlaams gesproken film. Hierbij bestond de stemmencast onder meer uit Jonas Van Geel, Vic De Wachter, Tom Van Bauwel en Pieter Embrechts. Naast de VHS verscheen er tegelijkertijd in 2003 ook de DVD uitgave. In 2014 werd de film voor het eerst uitgegeven op Blu-Ray en meest recentelijk verscheen de film op Disney+, waardoor de film ook eenvoudig te streamen is.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Piratenplaneet: De Schat van kapitein Flint op DVD en Blu-Ray is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)