Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Brother Bear

september 21, 2021 863

In 2003 verschijnt er wederom een Disney Classic in de filmtheaters. Dit keer is het de beurt aan Brother Bear. Een verhaal gevuld met avontuur, humor en wijze levenslessen. Deze film is alweer de vierenveertigste Disney klassieker in de steeds langer wordende lijst.


Het verhaal, gebaseerd op een mythe, begint met een drietal broers. Wanneer één van de broers om het leven komt door een beer, is de impulsieve Kenai vastberaden om wraak te nemen. Op magische wijze wordt hij omgetoverd tot een beer, waardoor hij ineens de wereld vanuit de ogen van een beer bekijkt. Doordat hij niet meer kan communiceren met zijn mensenbroer, gaat hij op een moedige reis waarbij hij het jonge beertje Koda leert kennen. Samen ontdekken ze de wereld, maar dit keer vanuit een voor Kenai ander oogpunt. Tijdens hun reis komen ze onder andere ook Sam en Moes tegen, een duo hilarische elanden. Uiteindelijk geeft Kenai’s avontuur hem bijzondere levenslessen, doordat hij de wereld nu leert kennen vanuit de ogen van een beer.


Michael Eisner, die destijds de scepter zwaaide bij The Walt Disney Company wilde graag een nieuwe film met dieren. Er waren weinig ideeën beschikbaar op een enkel idee met grizzlyberen. Het idee werd verder uitgewerkt onder de werktitel Bears, die uiteindelijk zou worden aangepast naar de uiteindelijk titel.  Het productieproces van de film vond plaats in de Disney Feature Animation Studio in Walt Disney World in Florida onder leiding van een regisseursduo, met voor de meeste vrij onbekende namen. Aaron Blaise en Robert Walker werkten al eerder voor Disney binnen de animatiefilmafdeling. Zo werkten beide al aan De Reddertjes in Kangoeroeland en een aantal van de Disney Classics uit de jaren ’90. Voor beide was het dan ook hun regisseursdebuut voor een grote animatiefilm.


Om duidelijk het verschil weer te geven tussen het moment dat Kenai mens is en later beer, is er voor gekozen om de beeldverhouding tijdens het verloop van de film aan te passen. Zo is, wanneer Kenai nog gewoon mens is, de beeldverhouding 1.75:1, terwijl op een later moment wanneer Kenai een beer is de beeldverhouding 2.35:1 wordt. Het beeld wordt met deze nieuwe beeldverhouding een stuk breder in vergelijking met het begin van de film. Hiermee wilden de filmmakers laten zien dat Kenai als beer een verwijde blik op de wereld heeft gekregen. Daarnaast hebben de filmmakers, net als al bij Piratenplaneet: De Schat van Kapitein Flint het geval was, ook weer easter eggs verstopt in de film. Zo is er, als je goed kijkt, een verwijzing in de film te zien die naar Finding Nemo verwijst, welke in hetzelfde jaar in de bioscoop verscheen. Brother Bear kreeg daarnaast ook een extra scène na de aftiteling, iets wat rond die tijd steeds vaker zou terugkomen bij Disney films.


Voor de muziek werd opnieuw een beroep gedaan op Phil Collins. Eerder schreef hij al diverse liedjes voor Disney’s animatiefilm Tarzan, waarmee hij zelfs een Oscar wist te winnen voor You'll Be In My Heart. Dit keer maakte hij een zestal liedjes, waaronder de populaire nummers On My Way en Welcome. Voor verschillende nasynchronisaties was Phil Collins nu opnieuw de artiest van enkele liedjes. Zo zong hij enkele nummers naast het Engels tevens in het Italiaans, Spaans, Duits, Frans en zelfs Japans. Voor andere talen werd een andere zanger ingezet om de liedjes in de desbetreffende taal te zingen.


De film werd voor de allereerste keer vertoond tijdens de wereldpremière op 24 oktober 2003 in New York en Los Angeles. De algemene filmrelease in Amerika volgde op 1 november 2003. Het Nederlandse en Vlaamse publiek moest nog wat langer geduld hebben. In de eerste helft van februari 2004 ging de film zowel in Nederland als België in première.


Zoals ondertussen gebruikelijk werd de film zowel in het Nederlands en Vlaams nagesynchroniseerd. Zo horen we in de Nederlandse versie stemmen van Egbert Jan Weeber, Mies Bouwman, Danny de Munk, Tony Neef en Bart Bosch. In de Vlaamse versie zijn onder andere Staf Coppens, Frederik Imbo, Lea Couzin en Paul Codde. Voor het duo Sam en Moes werd in de Engelse variant het komische duo Dave Thomas en Rick Moranis gevraagd, welke bekend waren van een komische sketch waar ze twee Canadese broers speelden, welke veel weg hebben van dit elanden duo. In zowel de Nederlands als Vlaamse versie werd daarom eveneens voor een duo gekozen die vaak samen te zien zijn. Het zijn namelijk Remco Veldhuis en Richard Kemper voor de Nederlandstalige versie en voor de Vlaamse taal Stany Crets en Peter Van Den Begin.


Brother Bear werd op 15 september 2004 uitgebracht op VHS en DVD. Hierbij verscheen de film met een aantal extra’s, waaronder scènes die de uiteindelijk film niet gehaald hebben. Hoewel de film in de loop der jaren in diverse DVD-boxen verscheen met andere Disney Classics, werd de inhoud van de DVD nooit aangepast. Op 18 maart 2013 verscheen de film voor de eerste keer op Blu-Ray en werd de film later bij de lancering van Disney+ ook aan de streamingscatalogus toegevoegd.


Verzamel je Disney films op DVD en Blu-Ray? Dan mag deze klassieker uiteraard niet ontbreken. Brother Bear op DVD is te koop bij onder andere Bol.com.

Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)