Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Paniek op de Prairie

september 30, 2021 555

In 2004 kwam voorlopig de laatste getekende animatiefilm van Disney in de bioscopen. Deze film met de Engelse titel Home on the Range zou namelijk opgevolgd worden door een aantal computeranimatiefilms. Paniek op de Prairie, zoals we de film in het Nederlands kennen, is voor velen misschien niet een heel bekende Disney klassieker.


Alles is fijn en rustig op de boerderij Stukje van de Hemel, maar dat veranderd vlug wanneer de hebzuchtige veedief de nieuwe eigenaar wil worden van de boerderij. Echter zien de dieren die op het erf wonen dit niet zitten en bundelen hun krachten. Maggie, Grace en Mevrouw Calloway, drie vastberaden koeien zetten alles op alles om Alameda Slim tegen te werken en zijn sluwe plannetjes te dwarsbomen. Hierbij krijgen ze hulp van de karatehengst Buck en een bont gezelschap van boerderijdieren in de hoop dat ze met z’n allen rustig kunnen blijven wonen in hun eigen Stukje van de Hemel.


Het oorspronkelijke idee voor de film was een heel ander verhaal. Onder de naam Sweating Bullets, was een verhaal bedacht waarin het hoofdpersonage een bezoek zou brengen aan een spookstadje in het wilde westen. Het verhaal werd meerdere malen aangepast, maar desondanks was het idee niet wat ze zochten. Al gauw werd het verhaal aangepast naar het verhaal wat we nu kennen, uiteraard na verschillende aanpassingen.


Toen het productieproces al aardig op gang was en een groot deel van de film getekend en zelfs al gekleurd was, waren de filmmakers niet helemaal tevreden over de rol van Maggie. In de eerste versie was ze onderdeel van de boerderij, maar er was een gevoel dat het beter voor het verhaal was als ze als een buitenstaander in de film terecht zou komen. Met goedkeuring van Disney werden er de nodige aanpassingen gedaan aan de geanimeerde scènes, zodat het idee in de uiteindelijke film te zien was.


In het beginproces van de film werd er al een veldonderzoek gedaan en werd er een bezoek gebracht door een team aan Wyoming, waar ze onder meer meeliepen met veehouders. Deze trip bracht inspiratie op voor de animatiefilm. Voor de achtergronden van de film werd eveneens inspiratie opgedaan aan de hand van uit de Walt Disney Archives opgehaalde achtergronden van eerdere westernachtige films. Hierbij kun je denken aan films zoals Johnny Appleseed, Paul Bunyan en Pecos Bill, waarvan de originele werken tevoorschijn werden gehaald.


De filmmuziek kwam van de hand van Oscarwinnaar Alan Menken, die al eerdere Disney Classics van prachtige liedjes voorzag. Menken werkte voor Paniek op de Prairie samen met tekstschrijver Glenn Slater. Vanwege het tegenvallende succes van de film zijn de liedjes geschreven voor deze film ook niet zo bekend als eerdere nummers die Alan Menken creëerde voor de andere animatie klassiekers.

De Engelse stemmencast bestaat uit vele bekende sterren, waaronder Judi Dench, Roseanne Barr, Jennifer Tilly, Randy Quaid, Cuba Gooding Jr. en Steve Buscemi. De Nederlandse stemmencast bevat overigens niemand minder dan Marjolijn Touw, Jenny Arean, Anneke Beukman, Ernst Daniël Smid, Hero Muller en Arnold Gelderman. De Vlaamse versie van de film kreeg een cast die onder meer bestond uit Inge Van Olmen, Ria Verschaeren, Anne-Mieke Ruyten, Tom Van Landuyt en Ludo Hellinx.


Op 2 april 2004 verscheen de film voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen. Hoewel het vroeger behoorlijk wachten was op het moment dat de film in de Nederlandse en Vlaamse theaters verscheen, was het nu niet meer het geval. De film verscheen namelijk al in de zomer van 2004, om precies te zijn op 21 juli, zowel in Nederland als België in de filmzalen.


De release van de film op zowel VHS als DVD was eveneens in 2004, waarmee het ook de laatste Disney Classic was die op VHS zou worden uitgebracht. Op 8 december verscheen de film in de winkels, net op tijd om het als cadeautje in huis te halen voor de kerstdagen. Aangezien de film nooit een enorme populariteit heeft gekend is het niet vreemd dat er verder geen speciale uitvoeringen van de film zijn uitgebracht. Wel is de film in 2014, 10 jaar na de eerste verschijning van de film, uitgebracht op Blu-Ray. Uiteraard ontbreekt de film niet in de Disney+ catalogus en kunnen abonnees van deze service de film thuis streamen.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)