Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Meet the Robinsons

oktober 05, 2021 301

In 2007 komt er een nieuwe computeranimatiefilm uit de Walt Disney Animation Studios. In deze film, getiteld Meet the Robinsons, maken we onder andere kennis met, hoe kan het ook anders, de bijzondere familie Robinson.


Lewis, een briljante twaalfjarige weesjongen die bijzondere uitvindingen heeft gedaan, is de hoofdpersoon van het verhaal. Zijn meest recente uitvinding: een scanner om verloren herinneringen terug te halen. Hiermee hoopt hij meer informatie te achterhalen over zijn moeder en waarom ze hem heeft afgestaan voor adoptie. Echter is er een man met een bolhoed die zeer geïnteresseerd is in Lewis’ uitvinding en deze steelt. Dan ontmoet Lewis Wilbur Robinson, die zegt dat hij uit de toekomst komt. Wanneer Lewis meegenomen wordt naar het jaar 2037 gelooft hij Wilbur. In deze toekomstwereld leert hij eveneens de op zijn zachtst gezegd bijzondere familie Robinson kennen. Het uiteindelijke doel blijft de uitvinding redden en de verloren herinneringen terughalen.


Het verhaal van de film is geïnspireerd het kinderboek A Day with Wilbur Robinson. Veel personages lijken veel op de in het boek afgebeelde tekeningen, echter zit er in het verhaal wel de nodige aanpassingen en aanvullingen. Het in 1990 uitgegeven kinderboek is geschreven en geïllustreerd door de Amerikaan William Joyce. Een naam die in de film terug te vinden is als verwijzing in de schoolnaam van de school van Lewis. Hij gaat namelijk naar de Joyce Williams Elementary School.


In eerste instantie had Disney de rechten van het boek aangekocht om er een speelfilm van te maken. Echter wisten de filmmakers van de animatieafdeling de hogere heren van Disney er van te overtuigen dat het verhaal uitermate geschikt zou zijn voor een animatiefilm. Ze waren gauw van de vele extra mogelijkheden overtuigd en zo geschiedde. Meet the Robinsons werd volledig met de computer geanimeerd, evenals zijn voorganger Chicken Little.


De film werd geregisseerd door Stephen Anderson. Echter deed hij niet enkel de regie. Diegene die de film in het Engels heeft gezien heeft Andersons stem namelijk ook gehoord. Hij sprak namelijk de stem in van de Bolhoedman, maar voorzag ook Opa en Tallulah van een stem. Naast hem zijn onder andere nog Angela Bassett, Tom Selleck, Daniel Hansen en Jordan Fry te horen. Zowel Hansen en Fry spraken de stem van Lewis in. Oorspronkelijk was de stem van Lewis enkel die van Hansen toen de opnames in 2003 gestart werden. Echter tijdens de productie van de film werd hij ouder, met als gevolg dat zijn stem ook veranderde. Daarom zochten de filmmakers een nieuwe jongen en zo sprak Fry de resterende teksten in voor het personage Lewis.


De filmmuziek werd geschreven door niemand minder dan Danny Elfman. Dit was zeker niet de eerst, maar ook niet de laatste Disneyfilm die filmmuziek van zijn hand kreeg. Elfman werd daarom voor zijn werk in 2015 benoemd tot Disney Legend.

De film ging op 30 maart 2007 in de Amerikaanse bioscopen draaien. Hierbij was de keuze voor de klassieke versie of de Disney Digital 3D variant, waarbij de film in 3D vertoond werd. Een half jaar later verscheen de film ook in Nederland en in België in de bioscopen, respectievelijk op 10 en 17 oktober 2007. In februari 2008 verscheen de film op DVD en twee maanden later kwam de Blu-Ray versie van de film in de winkelschappen terecht. Disney+ heeft de film ook in de catalogus zitten.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender