Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Bolt

oktober 05, 2021 386

Bolt schittert in 2008 voor het eerst op het witte doek. Deze filmster op vier poten is in de film eveneens een ster, hij speelt namelijk de hoofdrol in een populaire TV-show.


Zoals gezegd speelt Bolt de hoofdrol in zijn eigen TV-serie. Hierin is hij de held en maakt hij vele avonturen mee. Gevaar gaat hij dan ook absoluut niet uit de weg, aangezien zijn superkrachten hem tegen alles beschermen, zolang de camera’s draaien. In het echte leven is Bolt natuurlijk gewoon een doodnormale hond. Wanneer hij per ongeluk vanuit zijn veilige filmstudio in Hollywood in het echte leven van New York City terecht komt begint in feite het echte avontuur pas echt. Samen met Mittens, een achtergelaten huiskat, en Rhino, een TV-verslaafde hamster, gaat Bolt de weg terug naar huis proberen te vinden, met de illusie dat hij al zijn speciale krachten nog bezit. Uiteindelijk komt hij erachter dat hij die krachten eigenlijk helemaal niet nodig heeft om de echte held te zijn.


De productie van de film werd gestart onder de werktitel American Dog. De regie was in handen van Chris Williams en Byron Howard. Ondanks hun eerdere werk aan Disney producties, was het voor beide hun debuut als regisseur. Daarbij werden ze bijgestaan door John Lasseter, die sinds de overname van Pixar benoemd was tot Chief Creative Officer en voor Bolt de Executive Producer was.

De inspiratie van Bolts uiterlijk werd losjes gebaseerd op een Witte Herder, waarbij onder andere aanpassingen gedaan werden aan de oren, neus en algemene verhouding van de afmetingen van het lichaam. Hierbij werden de aanpassingen eveneens geïnspireerd op andere hondenrassen.


Normaliter worden er diverse jaren uitgetrokken voor de productie van een animatiefilm. Disney besloot echter de film in versneld tempo uit te gaan brengen. Hierdoor waren de dagen voor de filmmakers lang en intensief. Om wat te kunnen ontspannen en wat afleiding te creëren werd een grote opblaasbare bal naar de filmstudio gehaald. Hiermee konden de filmmakers tussen het drukke werkschema niet alleen even ontspannen en wat plezier hebben, maar kregen ze direct het gevoel hoe het voor Rhino moet zijn om in een bal rond te lopen.


In de originele versie van de film is John Travolta te horen als de stem van Bolt. In de Nederlandse versie is de stem van Peter Paul Muller te horen en voor de Vlaamse versie is het Kevin Janssens. Bolts baasje Penny dankt haar Engelse stem aan Miley Cyrus, de Nederlandse stem aan Robin Virginie en de Vlaamse stem aan Tine Van den Wijngaert. Mittens ontving respectievelijk stemmen van Susie Essman, Georgina Verbaan en Barbara Sarafian. Mark Walton, Carlo Boszhard en Chris Van den Durpel voorzagen Rhino van zijn stem.


Een 6-minuten durend filmpje van Bolt werd voor het uitkomen van de film al gereleaset met de film Beverly Hills Chihuahua op 3 oktober 2008. De volledige film verscheen in de Amerikaanse filmtheaters op 21 november 2008. De film was speciaal ontwikkeld met Disney Digital 3D in gedachte, waardoor de film in 3D in de bioscopen verscheen, echter was de film in een deel van de bioscopen ook gewoon in de standaard 2D versie te bekijken. De eerdere films zoals Chicken Little en Meet the Robinsons verschenen ook in 3D in de bioscoop, echter werd daar na het afronden van de film de keuze gemaakt om de film zowel in 2D als in 3D uit te brengen.


In zowel Nederland als België verscheen de film voor het eerst in de bioscopen op 11 februari 2009. Enkele maanden later verscheen de film al op DVD, om precies te zijn op 27 mei 2009. Op diezelfde dag verscheen de film ook op Blu-Ray disc, met daarbij een DVD, zodat mensen die op korte termijn wilden overstappen naar de nieuwe opvolger van de DVD beide schijfjes tegelijk in huis konden halen. Op 8 december 2010 verscheen een nieuwe Blu-Ray uitgave. Dit keer ging het om een 3D Blu-Ray, waar eveneens als extra schijfje de gewone Blu-Ray versie was toegevoegd. De film is verder te streamen via Disney+.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender