Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

De Prinses en de Kikker

oktober 12, 2021 238

Na enkele computeranimatiefilms met een wisselend succes uitgebracht te hebben, keerde Disney terug naar haar oorsprong met de productie van een handgetekende animatiefilm. We hebben het natuurlijk over De Prinses en de Kikker die uitkwam in 2009.


De jonge Tiana groeit op in het French Quarter van New Orleans, de geboorteplek van de Jazz. Ze droomt er haar hele leven van om een eigen restaurant te openen. Met dat doel voor ogen doet ze haar uiterste best om die droom te verwezenlijken. Wanneer ze Prins Naveen ontmoet, die zelf in een kikker is veranderd, valt ze voor het klassieke idee dat als je een kikker kust hij in je droomprins veranderd. Echter gebeurt het tegenovergestelde, ze veranderd namelijk zelf in een kikker. Wat haar een avontuurlijke reis door de moerassen van Louisiana.


De film die oorspronkelijk begon onder de werktitel The Frog Princess, werd geregisseerd door het inmiddels bekende regisseursduo Ron Clements en John Musker. Eerder boekten zij samen al successen met onder andere De Kleine Zeemeermin en Aladdin. Met het idee voor een film bestaande uit een cast van voornamelijk Afro-Amerikaanse rollen was er een unieke Disneyfilm geboren. Tiana zou de eerste Afro-Amerikaanse Disney prinses worden, naast de grotendeels blanke voorgangsters.


De filmsetting was in New Orleans in de jaren ’20 van de 20e eeuw. De filmmakers vonden deze plaats in die tijdsperiode een ideale omgeving om de film te laten afspelen, daar New Orleans die periode van zichzelf al wat magisch had. Daarbij staat de stad bekend om zijn muziek en dat sluit uiteraard prima aan bij deze musicalachtige film. Inspiratie voor de animatie van deze omgeving werd gehaald uit andere Disney Classics. Zo werden de huizen uit de film Lady en de Vagebond en de bosscènes uit Bambi bestudeerd om een zo realistisch mogelijk ogende stad en moerassen neer te zetten.


Ron en John reisden zelf ook af naar New Orleans om daar ideeën en inspiratie op te doen voor de film. Tijdens Mardi Grass hadden ze zelfs de eer om mee te mogen rijden op een paradewagen tijdens de optocht. In de tekenfilm maken zei dan ook hun opwachting in een klein rolletje op, je raad het al, een paradewagen geheel in viskostuum. Dat is overigens niet de enige verwijzing die de filmmakers in de film hebben verstopt. Zo kun je Koning Triton, Kleedje en de lamp van Aladdin zien als je goed oplet.


Voor de ontwikkeling van de personages werden ook invloeden ingebracht door de stemacteurs. Anika Noni Rose, die de stem van Tiana insprak, had namelijk gevraagd of het mogelijk was om Tiana, net als zijzelf, linkshandig te maken. Verder verwerkten de tekenaars de herkenbare kuiltjes in de wangen van Anika Noni Rose in haar alterego in de film. Voor de stemmen van de personages in de film wisten de makers nog een aantal bekende namen te strikken. Zo horen we onder andere John Goodman, Oprah Winfrey, Jenifer Lewis en Jim Cummings.


Uiteindelijk werd de film afgerond in 2009 en kwam de film uit in de Amerikaanse bioscopen. Op 25 november in eerste instantie exclusief in New York en het Disney Studio Theater van Burbank. Vanaf 11 december kon de rest van Amerika genieten van deze prachtige animatiefilm. Op 3 februari 2010 werd de film voor het eerst vertoond in de Nederlandse en Belgische bioscopen.


Zoals ondertussen gebruikelijk was, werden de films in beide landen in hun eigen taal uitgebracht, naast de Engelse versie met Nederlandse ondertiteling. Zo horen we Linda Wagenmakers en Sandrine Van Handenhoven als Tiana, Georgina Verbaan en Eline De Munck als Charlotte La Bouff en Stanley Burlenson en Ruben Block als Dr. Facilier. Mama Odie werd door Ruth Jacott en An Nelissen van een stem voorzien. Prins Naveen dankt zijn stem aan Jeroen van der Boom en Stan Van Samang. Respectievelijk gaat het dan om de Nederlandse en Vlaamse stemacteurs.


Voor wie geen genoeg kon krijgen van de film was er de mogelijkheid om de film zelf in huis te halen en zo vaak te bekijken als ze willen. De DVD en Blu-Ray disc uitgaves van de film verschenen namelijk op 12 mei 2010 in de winkels. Daarbij werd met de Blu-Ray disc ook een DVD-schijfje meegeleverd, zodat de film ook te zien was op de DVD-speler op reis. De film mag natuurlijk niet ontbreken in de Disney+ catalogus, abonnees kunnen de film daar dan ook terugvinden en onbeperkt streamen.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender