Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Wreck-It Ralph

november 02, 2021 152

Na de film Winnie de Poeh sloeg Disney opnieuw de weg van de digitale animatiefilms in. In 2012 ramde Ralph er op los in de bioscoopzalen in de film Wreck-It Ralph, waarin we werden meegezogen in de wereld van arcadespelletjes.


Al tientallen jaren wordt Ralph overschaduwd door Fix ’t Felix Junior de brave held uit hun game die de boel altijd weet te redden. Ralph heeft er genoeg van om altijd maar de slechterik te spelen en neemt het heft in zijn eigen, massieve handen. Hij gaat op reis door de wereld van de speelhallen en doorkruist meerdere generaties videogames om te bewijzen dat hij het in zich heeft om een held te zijn. Hierbij ontsnapt een slechterik, welke het bestaan van de videogames in gevaar brengt. Tijdens zijn reizen ontmoet Ralph Vanellope von Schweetz wanneer hij in Suger Rush terecht komt. Samen proberen ze alles tot een goed einde te brengen en hopen dat het niet Game Over is voor de arcadehal en zijn spellen.


John Lasseter nodigde Rich Moore uit om na te denken over nieuwe filmprojecten. Hierbij was één van Lasseters ideeën om een film op basis van videogames te maken. Dit zag Moore wel zitten, aangezien dit deed herinneren aan zijn eigen jeugd. In eerste instantie werd het verhaal uitgewerkt met Felix als hoofdpersonage. De filmmakers bedachten op een gegeven moment dat het juist veel interessanter zou zijn om niet Felix maar Ralph als hoofdpersonage neer te zetten.


Bij de ontwikkeling van een film moet uiteraard ook een wereld gecreëerd worden waarin het verhaal zich afspeelt. Voor Wreck-It Ralph waren dit er eigenlijk een aantal verschillende. Zo is er de wereld waar Ralph in leeft, maar daarnaast zijn er ook de andere spellen waarin hij terecht komt. Dit maakte het voor de filmmakers wel uitdagend om iedere wereld uniek en passend te maken. Ralph woont bijvoorbeeld in een arcadespel uit de jaren ’80. Daarom is er veel gebruik gemaakt van vierkante vormen, om de sfeer van 8-bit videogames te krijgen. Verder bewegen alle figuren met niet vloeiende en vrij houterige bewegingen, net als in de oude spellen het geval was.


Sugar Rush moest een wereld zijn waar Ralph zich absoluut niet thuis zou voelen. Hierbij werd direct gedacht aan een wereld vol kinderen en snoep, waar alles heel zoet en kleurrijk is. Er werd zelfs een model van snoep gemaakt om in de sfeer te komen. Voor de architectuur werd gebruik gemaakt van de bijzondere werken van Gaudi. Deze Catalaanse architect ontwierp vele markante gebouwen, veelal in Barcelona, waaronder de Sagrada Família. Zijn kenmerkende elementen uit zijn ontwerpen zijn daarom ook terug te vinden in de wereld van Suger Rush.


In de film Wreck-It Ralph zijn vele verwijzing en easter eggs te vinden. Zo is de high score van Fix-It Felix 120501, welke verwijst naar de geboortedatum van Walt Disney, 5 december 1901. Deze verwijzingen zijn overigens niet enkel Disney gerelateerd, maar we zien bijvoorbeeld veel bekende personages van populaire videogames, zoals Street Fighter, Pac-Man, Super Mario en Sonic the Hedgehog. De meeste personages kregen hun stemmen van de originele stemacteurs die ook de stemmen deden voor de spellen.


Naast de Engelstalige filmversie werd de film naar een heleboel andere talen vertaald, waaronder naar het Nederlands en Vlaams. De grote rollen werden in het Nederlands voorzien van stemmen door Frank Lammers, Georgina Verbaan, Sacha Visser, Irene Moors en Jon van Eerd. Voor de Vlaamse versie werden eveneens bekende stemmen gebruikt, waaronder die van Stijn Cole, Britt Van Der Borght, Michael Pas, Tania Kloek en Daan Hugaert.


De grote Europese filmpremière van Wreck-It­ Ralph vond plaats in Disneyland Paris in november 2012. Hierbij waren alle Europese acteurs die Ralph van een stem voorzagen uitgenodigd om bij deze première aanwezig te zijn, zo ook Nederlander Frank Lammers en de Belg Stijn Cole. Daarnaast waren er natuurlijk een aantal filmmakers aanwezig bij de Europese filmpremière. De film ging zowel in Nederland als België in première voor het grote publiek op 12 december 2012.

Begin april 2013 verscheen de film op diverse beeldragers in de winkels. Zo werd de film uitgegeven op DVD, Blu-Ray en 3D Blu-Ray. Daarnaast is Wreck-It Ralph ook te bekijken voor abonnees van Disney+, Disney’s eigen streamingservice.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender