Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Frozen

november 16, 2021 194

In 2013 trok Disney opnieuw enorme aantallen bezoekers de bioscopen binnen met, op dat moment, een nieuwe recordhouder. Frozen werd namelijk de nieuwste animatiefilm die qua opbrengst alle voorgangers wist te overtreffen.


Wanneer koningin Elsa per ongeluk met haar magische krachten Arendelle een oneindige winter bezorgd, verlaat ze Arendelle. Haar zus, prinses Anna, begint daarom een zoektocht naar haar zus. Samen met Kristoff en zijn rendier Sven en de hilarische Olaf trekken ze de bergen van Arendelle in om Elsa te vinden. Tijdens deze avontuurlijke tocht komen ze voor enkele moeilijke situaties te staan, maar doen er alles aan om hun einddoel te bereiken, zodat Arendelle niet voor eeuwig besneeuwd zal blijven.


De Film Frozen heeft onder andere zijn uiterlijk te danken aan art director Mike Giaimo, wie eerder zijn bijdrage leverde aan onder meer Pocahontas. Om een plek te vinden waar het verhaal zich zou gaan spelen zocht Giaimo naar interessante plekken. Toen hij vele plekken in reisboeken gevonden had, merkte hij op dat bijna zo’n 80 procent daarvan in Noorwegen lag. Met name de prachtige fjorden van Noorwegen kwamen als ideale plekken voor Arendelle naar voren. Zo was de plek al snel gevonden. Niet alleen het land, maar ook de kenmerkende kunst van Noorwegen, bekend onder de naam Rosemåling was van grote invloed op de film. Verder zien we, onder andere in de kleding van Kristoff invloeden van de Samen terug, een nomadisch volk uit Lapland.


Over Kristoff gesproken, deze ruige bergman is een echte individualist en kan goed alleen zijn, samen met zijn rendier Sven. In de koude regionen van Canada waar de filmmakers een bezoek brachten voor inspiratie zagen ze inwoners ijs oogsten uit grote bevroren meren. Hierbij werd gebruik gemaakt van plate sledes om het ijs te vervoeren. Dit zien we eveneens terug in de opening van de film. Hier zien we namelijk een jonge Kristoff, samen met Sven, hun best doen om net als hun ouders ijsblokken uit het bevroren meer te halen.


Inspiratie voor het ijspaleis van Elsa werd voornamelijk gehaald uit de ijshotels, waarbij Giaimo vooral gefocust heeft op een ijshotel in het Canadese Quebec. Ieder jaar wordt hier namelijk een hotel volledig uit ijs gemaakt. Het natuurlijke licht overdag en de belichting in de nacht zorgen voor een magisch tafereel. Veel details en ideeën van dit hotel zijn gebruikt voor het ontwerp van het ijskasteel van Elsa.


Uiteindelijk zorgde deze bijzondere omgevingen, mooie culturen en andere opgedane inspiratie voor een prachtig eindresultaat. Dit viel zelfs zo goed in de smaak dat de film een Oscar voor beste animatiefilm wist te winnen. Een tweede Oscar ontving de film voor beste lied, natuurlijk voor Let It Go. Een lied van Kristen Anderson-Lopez en Robert Lopez, een gehuwd schrijversduo wat al eerder voor Disney gewerkt had. Idina Menzel, de originele stem van Elsa, was verantwoordelijk voor de zang.


In de film zijn naast Idina Menzel onder andere Kristen Bell als Anna, Jonathan Groff als Kristoff en Josh Gad als Olaf te horen. Voor de Nederlandse filmversie werden deze rollen respectievelijk vervuld door Willemijn Verkaik, Noortje Herlaar, Benja Bruijning en Carlo Boszhard. De Vlaamse versie maakte gebruik van de stemmen van Elke Buyle, Aline Goffin, Guillaume Devos en Govert Deploige.


De officiële première van Frozen vond plaats in het El Capitan Theater in Hollywood, waar al vele andere Disney films hun eerste vertoning hadden. Deze eerste vertoning was op 19 november 2013. Het Belgische publiek kon de film vanaf 4 december dat jaar voor het eerst gaan zien. De Nederlanders moesten net iets langer geduld hebben. Zij konden de film voor het eerst in de bioscopen zien vanaf 11 december 2013.


Na de succesvolle bioscooprelease kon een versie voor thuis niet uitblijven. Sinds 16 april 2014 was er voor de fans van de film de mogelijkheid om deze nieuwste klassieker toe te voegen aan hun eigen filmcollectie. De film verscheen toen namelijk op DVD, Blu-Ray en 3D Blu-Ray. Bij de 3D Blu-Ray was dan tevens de normale Blu-Ray versie bijgevoegd in de verpakking. Frozen ontbreekt natuurlijk niet in de Disney+ catalogus, dus de film kan ook overal gestreamd worden door de abonnees van deze dienst.


Bronnen: D23.com, DisneyAnimation.com en Disneyinfo.nl

Beoordeel dit item
(0 stemmen)

Laagste prijs kalender